Dit doet technologie met jouw mentale welzijn

Dit doet technologie met jouw mentale welzijn

31 maart 2022 0 Door Reinoud

Overal waar je loopt zie je het gebeuren: Mensen zitten voortdurend op hun telefoon of tablet om contact te houden met vrienden en familie of voor het spelen van spelletjes. De komst van smartphones en tablets heeft ervoor gezorgd dat mensen vrijwel niet meer zonder kunnen, terwijl het ook effecten heeft op het mentale welzijn van de mensheid. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten en door hiervan op de hoogte te zijn, kun je zelf ook veranderingen aanbrengen in jouw smartphonegebruik. Maar wat doet technologie precies met jouw mentale welzijn?

Niet praten over problemen

Gedurende de dag word je voortdurend blootgesteld aan berichten die verschijnen op sociale media. Mensen plaatsen berichten, anderen reageren hier weer op en voordat je het weet, ben je uren aan het lezen. De meeste mensen doen zich daarbij positiever voor dan ze daadwerkelijk zijn. De perfecte momenten zijn extra uitgelicht, waardoor het soms lijkt alsof je de enige bent met problemen. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds meer geïsoleerd raakt en niet meer over deze problemen praat. Je komt hierdoor al snel in een negatieve spiraal terecht, wat niet veel goeds doet aan jouw mentale welzijn.

Negatieve berichten zoveel mogelijk negeren

Tegelijkertijd kom je ook veel negatieve berichten tegen. Technologie zorgt er immers voor dat het nieuws steeds sneller op je af komt. Zelfs als je bepaalde berichten het liefst niet wil lezen zal dit toch gebeuren. Als je hier gevoelig voor bent, kan dit binnen een korte tijd voor een slecht mentaal welzijn zorgen en merk je dat je somber wordt. Je kunt daarom het beste de technologie vaker laten liggen en in plaats daarvan naar buiten gaan. Zo kun je meer ontspannen en merk je dat je meer kunt genieten van wat er in jouw leven gebeurt.

Een technologieverslaving tegengaan

Het klinkt tegenwoordig eenvoudiger dan het is. Technologie brengt mensen immers dichter bij elkaar, maar geeft jou tegelijkertijd een negatief gevoel. Daarbij kun je merken dat je een verslaving voor technologie ontwikkelt. Je kunt eigenlijk niet meer zonder en het wegleggen van jouw telefoon is niet eenvoudig. Als je merkt dat dit bij jou het geval is, kun je altijd naar de juiste verslavingszorg kijken. Er zijn voldoende instanties die jou de juiste zorg kunnen bieden. Binnen een korte tijd kun jij de technologieën achter je laten en zie je weer meer van de wereld om je heen.